Psoriasis, aprenent a viure amb ella

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Psoriasis “Més enllà de la  Pell”

Aquesta setmana es celebra el “Dia Mundial de la Psoriasis”, una malaltia que pateixo des del 6 anys, i que davant el seu desconeixement per la població en general  i aprofitant aquesta jornada m’he decidit parlar-vos d’aquesta companya , no desitjada  però acceptada, en la meva vida.

Psoriasis ve del grec ψώρα i significa picor és una malaltia autoimmunitària genètica crònica de la pell que produeix lesions escatoses, engrossides i inflamades. Afecta a ambdós sexes, tot i que sembla que el homes tenim més tendència a tenir-la.

No és una malaltia contagiosa La causa de la psoriasi no és encara coneguda encara que el seu origen sembla autoimmune. Se sap que respon a un trastorn bioquímic i immune. No està causada per cap agent microbià (bacteri, virus, fong) ni paràsit.

Els limfòcits T s’activen quan no toca i donen pas a respostes cel·lulars diverses entre les que destaquen la proliferació i dilatació de vasos sanguinis a la pell, colorant de vermell les lesions, o fer créixer les cèl·lules de la epidermis en les lesions cada 4 dies en comptes dels 30 que són habituals, fent que hi hagi una descamació exagerada en forma d’escames blanques, com caspa.

Hi ha factors hereditaris que predisposen a la psoriasi, com és el meu cas. Les situacions d’estrès emocional, una mala dieta, l’obesitat i el sedentarisme agreugen aquesta malaltia.

La psoriasi sol aparèixer entre els 15 i 35 anys, si bé pot aparèixer a qualsevol edat. La seva extensió i gravetat és molt variable d’una persona a una altra i en el temps. Actualment hi ha molts tractaments que blanquegen la psoriasi, és a dir, disminueixen o fan desaparèixer els símptomes encara que no la curen. Aquesta malaltia es pot classificar en funció de l’àrea de pell afectada i de les àrees afectades en lleu, moderada o severa.

El meu cas es de moderada a severa, tot depenent de les estacions de l’any (empitjoro a la tardor i a la primavera) i al meu nivell d’estrès , aquest fet podria haver-me  afectat en les meves interaccions socials, molta gent al veure’t amb taques rosades o descamacions per tot els cos es sent incomoda davant teu i fins i tot et pots sentir rebutjat. Els meus pares des de petit, em van explicar quina malaltia tenia i que si havia gent que no la coneixia el millor era que els comentés que no era contagiosa i d’on venia.

L’1,4% de la població pateix Psoriasi, i un 72% d’aquests patim brots després d’un mes d’haver patit una situació d’estrès. És  important destacar que un 83% de les persones afectades amaguen les seves lesions, i a un 74% ens pot afectar a l’autoestima, arribant a un 83% que eviten a fer activitats al aire lliure o anar a la platja/fer natació per por al rebuig de la gent.

Us animo als companys i companyes de malaltia, i a les persones que esteu interessades, a informar-vos d’ella tot recomanant-vos la plana web de l’Associació Psoriasi  http://www.accionpsoriasis.org o seguir-la per les xarxes socials més habituals.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s