Comunicat del PSC-Barcelona davant l’abdicació del Rei Joan Carles I‏

ImagenEls i les socialistes proposem a la ciutadania una reforma de la Constitució en un sentit federal. Creiem que és necessari que aquesta reforma sigui fruit d’un procés del qual el conjunt dels ciutadans i de les ciutadanes se’n sentin partícips, i que resulti en una transformació profunda de l’Estat per a l’aprofundiment de la nostra democràcia, per a situar al centre de la preocupació i de l’acció dels poders públics l’aspiració permanent a la justícia social i a la igualtat, i per reconèixer i articular el seu caràcter plurinacional.

En aquest procés de transformació d’Espanya en un Estat federal, democràtic i social, el debat sobre la forma política de l’Estat i sobre la figura del Cap d’Estat hi seran, de forma natural, presents, i cal recordar que és legítima l’aspiració de reformar qualsevol disposició de la Constitució incloses les relatives a aquest aspecte.

Hem estat convidats al debat, que volem serè, informat i plural, i afirmem que la ciutadania ha de tenir la darrera paraula sobre el conjunt de les qüestions que afecten a l’ordre Constitucional, inclosa la decisió sobre si la forma política de l’Estat ha de ser la d’una Monarquia parlamentària o la d’una República federal, entre d’altres possibilitats.

Els socialistes participarem d’aquest debat aportant-hi les nostres conviccions republicanes, democràtiques i federalistes a fi de superar l’actual bloqueig institucional i contribuir a la construcció d’un projecte compartit al servei de la transformació social en sentit igualitari, però també que ha de servir per articular la constitució materialment diversa de l’actual Estat en una Constitució formal que assumeixi plenament el seu caràcter plurinacional. No pas tractant-ho com a problema que calgui solucionar, sinó com una mostra més d’una pluralitat interna que es preserva i fomenta com a factor enriquidor del comú.

Barcelona, 3 de juny de 2014

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s